Photo animal
Photo mask
Dan ogroženih vrst
20.05.2021

Vabimo vas, da se nam pridružite pri akciji ozaveščanja o ogroženih vrstah ter na svojih dvoriščih, igriščih ali drugih neprometnih asfaltnih površinah s kredami narišete ogrožene živali! Da bomo v akciji združili prijetno s koristnim, bomo nekaj izdelkov, ki nam jih boste poslali, tudi nagradili.

Risanju se lahko pridružite tudi v ZOO Ljubljana, brezplačna delavnica bo potekala 21. 5. med 15. in 17. uro!

Dan ogroženih vrst

Tisoče ljudi po vsem svetu vsako leto z različnimi aktivnostmi na tretji petek v maju obeleži dan ogroženih vrst. Posvetijo ga ozaveščanju in učenju o ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah ter njihovem okolju. V ZDA je risanje ogroženih vrst s kredami na asfaltne površine na ta dan stalnica že vrsto let. Ker je odziv sodelujočih vsako leto odličen, smo se v ZOO Ljubljana v sodelovanju s Kopija-nova odločili, da letos to pripravimo tudi v Sloveniji.


Z organizacijo akcije želimo vzpodbuditi, da: 

  • se zaveste krhkosti in lepote živali in rastlin povsod okoli nas,
  • ozavestite dejstvo, da več kot milijon vrst po vsem svetu grozi izumrtje,
  • sodelujte na dnevu ogroženih vrst na zabaven, inovativen in ustvarjalen način.


Namigi za risanje:
V svetovnem merilu so med najbolj ogroženimi živalmi orangutani, gorile, šimpanzi, giboni, lemurji, nosorogi, sumatranski sloni in tigri, snežni in amurski leopardi, gepardi, polarni medvedi, luskavci, saoli ali azijski enorogi, kalifornijske pliskavke in morske želve. 

Sloveniji pa so zelo ogroženi risi, volkovi, medvedi, netopirji, veliki hrčki, evropski bobri, morske želve karete, martinčki, laški gadi, progasti goži in mnoge druge vrste.

 
Kdaj?
21. 5. 2021, ob dnevu ogroženih vrst.

Kdo? 
Sodeluje lahko vsak, ki si želi pomagati pri ozaveščanju o ogroženih vrstah in njihovem ohranjanju.

Kako? 

  • Sodelujete tako, da na svojem dvorišču, igrišču ali drugi neprometni asfaltni površini s kredami narišete eno ali več ogroženih živali.
  • Všečkajte profil Kopija-nova in ZOO Ljubljana in tako dodajte svoj košček v mozaik ozaveščanja o ogroženih vrstah. 

* Aktivnost traja do 21.5.2021.

Nagrade
Tri najbolj inovativne izdelke bomo nagradili s paketom izdelkov Ajda, kompletom vstopnic za ZOO Ljubljana (2 odrasla in 2 otroka) in obrazno masko z motivom živali ZOO Ljubljana! 


Sodelujejo lahko tudi razredi osnovnih šol in vrtčevske skupine - več o tem na povezavi: https://www.likovni.kopija-nov...