Photo animal
Photo mask
Svetovni dan žiraf
21.06.2018

Svetovni dan žiraf praznujejo živali z najdaljšim vratom na svetu, na najdaljši dan v letu. 

 

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje ozaveščanju ljudi in opozarjanju na ogroženost žiraf v naravnem okolju. V ta namen bomo organizirali zanimive delavnice spoznavanja žiraf in sicer v soboto, 23. junija 2018 od 15.00 do 18.00 ure ter v nedeljo, 24. junija 2018 od 10.00 do 13.00 ure.

Svetovni dan žiraf

Žirafe so najvišje živali na kopnem, med vsemi živalmi imajo najdaljši vrat, največje vidno polje in so največji rastlinski opraševalci. Ob rojstvu tehtajo 68 kg in v višino merijo do 182 cm. Odrasle tečejo s hitrostjo do 56 km/h, vsak dan pojedo do 66 kg hrane, njihov vrat je dolg do 1,8 metra, jezik pa do 46 cm. Spijo manj kot 2 uri na dan.

V ZOO Chester v Veliki Britaniji je živel najvišji žirafec z imenom George, ki je v višino meril 5,8 metra.

 

V zadnjih 30 letih je število žiraf upadlo za neverjetnih 40 %. Danes jih v vsej Afriki živi manj kot 100.000. Njihovo število upada zaradi človeka, ki zaseda njihov življenjski prostor s svojimi dejavnostmi in nezakonito pobija žirafe. Svetovni dan žiraf je tudi priložnost za zbiranje podpore, ozaveščanje in spoznavanje izzivov, s katerimi se žirafe zaradi človeka srečujejo v naravnem okolju.

 

V letu 2018 je svetovni dan žiraf posvečen akciji Twiga III, ki je že tretja akcija premestitve rothschildske podvrste žirafe v Ugandi. Prva akcija Twiga I je leta 2016 potekala v nacionalnem parku v Ugandi, kjer je živelo kar tri četrtine populacije te podvrste. A so odkrili nahajališča nafte, zaradi katere je bila populacija žiraf dodatno ogrožena. Takrat je Organizacija za ohranjanje žiraf (GCF) ustanovila nove populacije te podvrste na novih območjih v Ugandi, povečala njihovo število in jim tako zagotovila dolgoročno preživetje v naravi. To podvrsto gojimo tudi v ZOO Ljubljana.

 

Iz 1.100 rotshildskih žiraf je njihova številčnost narastla na okoli 2.645 osebkov, večinoma v Ugandi. Tam v nacionalnih parkih ob Murchisonovih slapovih, dolini Kidepo ter ob jezeru Mburo živijo štiri ločene populacije teh žiraf. V narodnem parku Kidepo živi le 35 žiraf, ki so se razmnožile iz prvotnih treh, ki so jih v devetdesetih letih naselili v to okolje. Zdaj bo treba za okrepitev te populacije pripeljati nove živali.  

 

Program ob svetovnem dnevu žiraf:

 

I. Biološke delavnice

Žirafe se predstavijo

Predstavili vam bomo naši žirafi, ki se imenujeta Rastko in Cvetko. Naučili vas bomo, kako ju lahko med seboj ločite. Žirafi v ZOO Ljubljana redno treniramo po metodi pozitivne spodbude, pri čemer si pomagamo s klikerjem. To nam omogoča, da jih redno tehtamo, po potrebi rentgensko slikamo in ultrazvočno pregledamo. Na treningu žirafi radi sodelujeta. Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana zanje skrbimo, koliko podvrst jih živi v naravi ter zakaj so ogrožene.

 

Skupaj si bomo ogledali okostje žirafe in pobožali njen kožuh. Spoznavali bomo telesne značilnosti žiraf ter ugotavljali, kako jim njihove prilagoditve pomagajo pri preživetju v naravi.

                                                                      

Velik izziv za žirafe je njihova višina. Najvišja izmerjena je v višino merila 5,8 metra. Spoznali bomo, zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo kadar pije, zakaj ima lepljivo slino, kako veliko ima srce, koliko je dolga najdaljša živčna celica ter zakaj se koža na njenih nogah tako tesno prilega.

 

II. Ustvarjalnice

  • Risanje žirafe
  • Pobarvanka žirafe
  • Izdelava žirafje obrazne maske
  • Obesek žirafja sled