Photo animal
Photo mask
Nove letalnice za sove

Zavarovalnica Generali je pokrovitelj treh novih letalnic za sove, ki skupaj merijo skoraj 600 kvadratnih metrov. Vanje smo namestili tri največje vrste sov na svetu: veliko uharico, snežno sovo, prvikrat pa imamo v kolekciji tudi bradato sovo.

Nove letalnice za sove

S priljubljenimi čokoladicami pomagamo risom
S priljubljenimi čokoladicami pomagamo risom

Pomagamo risom, ki so v Sloveniji ogrožena vrsta.


Podjetje Kraš bo z novim projektom, ki ima dobrodelno noto, v času od 1.9.2018 do 30.9.2018 del sredstev od vsakega prodanega izdelka Životinjsko carstvo namenili Živalskemu vrtu Ljubljana za pomoč pri osveščanju javnosti o ogroženosti risa v Sloveniji. 

Kraš bo v sodelovanju z ZOO Ljubljana postavil informativne table o risih, kjer bo predstavljen tudi projekt LIFE Lynx.
Pravilnik o aktivnosti Životinjsko carstvo najdete tukaj.

S priljubljenimi čokoladicami pomagamo risom

Iz kina k žirafam

Z žirafami se bomo najprej družili na filmskem platnu, po filmu pa še v živo - tokrat ne samo ob ograji, ampak čisto od blizu! Po ogledu filma Moja žirafa v Kinodvoru vas vabimo v ZOO na voden obisk žiraf v nedeljo 9. in 16. septembra ob 17.00 uri.

Iz kina k žirafam

Spoznavanje nočnih metuljev
Spoznavanje nočnih metuljev

Izkoristite edinstveno priložnost in spoznajte čar nočnih metuljev na čisto posebnem dogodku v ZOO Ljubljana! Spremljali boste delo strokovnjakov, ki bodo na naših poteh namestili svetlobne piramide, ki privabljajo nočne metulje in druge žuželke. Potrebujete primerno obleko in obutev, baterijsko svetilko za nočno hojo po živalskem vrtu ter zvrhano mero radovednosti. Z vami bosta dva izmed največjih poznavalcev nočnih metuljev v Sloveniji, Stane Gomboc in Barbara Zakšek, ki vam bosta prikazala način popisa teh premalo poznanih organizmov in odgovorila na vsa morebitna vprašanja, spremljal pa vas bo tudi vodnik živalskega vrta.

Spoznavanje nočnih metuljev

Svetovni dan slonov

V Živalskem vrtu Ljubljana se pridružujemo praznovanju, zato vas vabimo na Svetovni dan slonov, ki bo potekal v soboto, 11. ter v nedeljo 12. avgusta 2018. Pripravili smo poseben program spoznavanja in opazovanja teh kopenskih velikanov, ki je namenjen vsem obiskovalcem.

Svetovni dan slonov

Praznujemo Mednarodni dan tigrov
Praznujemo Mednarodni dan tigrov

Vabimo vas na praznovanje Mednarodnega dneva tigrov, ki bo potekalo v soboto, 28. ter v nedeljo 29. julija 2018 od 10.00 do 12.00 ter od 16.00 do 18.00 ure. Pripravili smo zabavno-izobraževalni program spoznavanja in opazovanja teh največjih mačk na svetu, ki je namenjen vsem obiskovalcem.

 

Praznujemo Mednarodni dan tigrov

Prvi svetovni dan šimpanzov

Za Svetovni dan šimpanzov je razglašen 14. julij in v letu 2018 ga praznujemo prvič. Gre za globalno slavljenje spoštovanja, ki ga imamo do naših najbližjih genetskih sorodnikov in je skupno prizadevanje Inštituta Jane Goodall, Lester E. Fisherjevega centra za študij in ohranjanje primatov živalskega vrta Lincoln Park, Severnoameriške zveze zavetišč za primate ter Liberije, ki si prizadeva za reševanje in zaščito šimpanzov v svoji državi. 

 

Slavju se pridružuje tudi Živalski vrt Ljubljana. Spoznali bomo našo družino šimpanzov, mamo Nežo, očeta Borisa, malo Leono, babico Mojco in teto Niko. Pogovarjali se bomo, kako šimpanzi vzgajajo svoje mladiče, o njihovi prehrani ter navadah. Šimpanze bomo tudi primerjali s seboj ter ugotavljali podobnosti in razlike. Šimpanze bomo presenetili s priboljški in novimi igrali.

Prvi svetovni dan šimpanzov

Svetovni dan žiraf
Svetovni dan žiraf

Svetovni dan žiraf praznujejo živali z najdaljšim vratom na svetu, na najdaljši dan v letu. 

 

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje ozaveščanju ljudi in opozarjanju na ogroženost žiraf v naravnem okolju. V ta namen bomo organizirali zanimive delavnice spoznavanja žiraf in sicer v soboto, 23. junija 2018 od 15.00 do 18.00 ure ter v nedeljo, 24. junija 2018 od 10.00 do 13.00 ure.

Svetovni dan žiraf

Otvoritev zgornje obhodne poti

Z veliko podporo družbe Petrol Slovenija so se v čudoviti novi ogradi v najbolj zelenem kotičku ZOO Ljubljana naselili trije severni jeleni!

 

Ob tem smo z županom Mestne občine Ljubljana, ki nas je ves čas razumevajoče podpirala ob obnovah po požledu, slovesno odprli celotno zgornjo obhodno pot.

 

Ker pa severni jeleni niso edini novi prebivalci v zgornjem delu vrta - njihova soseda sta namreč postala dolgonoga losa, in se bo pri nas dogajalo še marsikaj vznemirljivega, so vam letne vstopnice že od danes naprej na voljo po znižani ceni! Priskrbite si jih lahko na naši blagajni ali preko spletnega obrazca in v sprehodih med živalmi pod Rožnikom uživate vse do konca leta!

Otvoritev zgornje obhodne poti

Mednarodni dan in teden risa
Mednarodni dan in teden risa

V letu 2018 na pobudo projekta Interreg - 3Lynx prvič praznujemo Mednarodni dan risov, ki je 11. junija. Ob tem dogodku želimo tudi v Živalskem vrtu Ljubljana dvigniti zavest o tej vrsti zveri, ki živi skrivno življenje v naših gozdovih.

 

Mednarodni dan risov bomo v ZOO Ljubljana od 9. do 17. junija praznovali kot Teden risa in se tako pridružili Zavodu za gozdove Slovenije, ki je pri nas nosilec projekta in drugim organizacijam po Evropi, ki bodo sodelovale pri praznovanju tega prvega mednarodnega dne. 

Mednarodni dan in teden risa