Photo animal
Photo mask
Mlada zebra
20.08.2016

Pričakovali smo jo vsako julijsko jutro.... Pa je ni in ni bilo na svet... do srede, 3. avgusta 2016. Običajno se živali skotijo v zgodnjih jutranjih urah in enako je bilo tudi z malo zebro. 

Mlada zebra

Mladič chapmanove zebre

 

Po obliki telesa samice zebre smo vedeli, da bo kmalu skotila. Tudi vimena je imela nabrekla, trebuh pa je bil lepo okrogel. Posebej smo zaprli samca, da ne bi bil preveč navdušen na novim prišlekom. Tako smo samico zebre pripavili, da bo skotila v miru. Vendar smo čakali in čakali, julij se je zdel zelooo dolg. Vsi telesni znaki mame zebre so kazali na bližnje rojstvo, a dolgo časa se ni zgodilo nič, dokler se nekega dne na vimenih ni pokazala bela kapljica mleka. To je bil gotovi znak, da bo zebra kotila v naslednjih 12ih urah.

V sredo, 3.8.2016 pa se je zgodilo. V zgodnjih jutranjih urah nas je v ogradi zeber pričakalo dolgonogo progasto bitje, ki si je nadvse želelo sesati mleko pri mami. Sredi ograde smo našli tudi ostanek posteljice, tako da smo natančno vedeli, kje se je mala skotila. Ali veste, da imajo kopitarji kopita v maternici pokrita s posebno kožo, da materinega trebuha v notranjosti z njimi ne poškodujejo? Mlada zebra je v času našega prihoda že zvedavo ogledovala ogrado in tekala naokoli. Imela je tudi nekaj težav s koordinacijo nog, ki pa jih je hitro obvladala. 

Dobrodošla zebra!